corner
Δραστηριοτητες

Trail Running

Trail Running

Trail Running ή κατ’ άλλους Ορεινό Τρέξιμο

…κυνηγός, ο πολεμιστής, ο αγγελιοφόρος…….

Τρεις λέξεις που μας παραπέμπουν στην αρχαιότητα εκ πρώτης όψεως και όχι μόνο. Κάποτε ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την ανάγκη του για τροφή χρειάστηκε-αναγκάστηκε να τρέξει για να κυνηγήσει το θήραμά του. Σίγουρα δρόμοι, γέφυρες και σταδία δεν υπήρχαν, έτρεχε σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε φύση. Δεν έτρεχε για μετάλλια ή χρήματα, για κύπελλα ή για τη δόξα, έτρεχε για να επιβιώσει.

Σήμερα η ανάγκη για τροφή στις ανεπτυγμένες χώρες τουλάχιστον δεν απαιτεί αγώνα επιβίωσης, η ανάγκη όμως που δημιουργεί το αρχέγονο ένστικτο που φέρουμε στα γονίδιά μας, μας σπρώχνει πάντα να τρέχουμε στη φύση, στα βουνά. Η αποχή του ατόμου από κάθε ενεργητική δραστηριότητα και τα επαγγέλματα γραφείου μας ωθούν πλέον όλο και πιο συχνά εκεί που το χώμα σμίγει με το βράχο και το ρυάκι μπορεί να γίνει όαση στην αγκαλιά των δέντρων.

Το Ορεινό Τρέξιμο είναι άθλημα παγκοσμίως διαδεδομένο και κλάδος του κλασικού αθλητισμού. Στο παρελθόν ο ορισμός του κλασικού αθλητισμού περιελάμβανε το Στίβο, τον Ανώμαλο Δρόμο, τους Αγώνες Δρόμου και Βάδην.

Το 2002, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση με τίτλο «Το Παγκόσμιο Κύπελλο» που είχε δημιουργήσει από το 1985 η Παγκόσμια Ένωση Ορεινού Τρεξίματος (WMRA) και η οποία προσελκύει αθλητές από περισσότερες από 30 χώρες, η ολομέλεια της IAAF πρόσθεσε το Ορεινό Τρέξιμο στον ορισμό του Κλασικού Αθλητισμού (κανόνας 1 της IAAF).

Το ορεινό τρέξιμο αποτελεί μια παραλλαγή του τρεξίματος σε δρόμο και αυτού σε στίβο. Γενικότερα οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος κάνοντας trail running μπορούν να είναι πάνω σε ορειβατικά μονοπάτια, δασικούς δρόμους, ή παλιά μονοπάτια τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν τις βασικές αρτηρίες επικοινωνίας μεταξύ των πάμπολλων χωριών που διαθέτει ο νομός μας.

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων αυτών διαδρομών είναι ίσως η βατότητα και η ομαλή τους εξέλιξη, όσο αφορά τις υψομετρικές διαφορές που καλύπτουν, καθώς και το έντονο ελληνικό γεωγραφικό και γεωλογικό ανάγλυφό τους. Τα μονοπάτια αυτά διασχίζουν συνήθως βουνά, λόγγους και χαράδρες με μοναδική σοφία μιας και οι κλίσεις τους είναι τέτοιες που κάθε άλλο παρά επιβαρυντικές μπορεί να είναι για τον περιπατητή ή τον ορεινό δρομέα.

Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος καλύπτουν όλο το φάσμα των αποστάσεων και βαθμού δυσκολίας, από σύντομα 15λεπτα σπριντ έως πολύωρα μακρινά και επίπονα ταξίδια σε ορεινά μονοπάτια.

Η πρόσκληση και η πρόκληση είναι στις οθόνες σας, τα βουνά και οι λόφοι όμως είναι εκεί έξω… δεν έχετε παρά να φορέσετε τα αθλητικά σας και να μας συναντήσετε κάπου εκεί….

Trail RunningTrail Running

Τελευταια Νεα
Trail Running
Trail Running και τον χειμώνα
Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2009 13:47

Trail Running και τον χειμώναΌσοι ασχολούνται με trail running, ας δώσουν λίγο μεγαλύτερη προσοχή αυτή την εποχή γιατί όλα τα πεδία λόγω της βροχής και χιονιού είναι μερικώς επικίνδυνα. Όλα τα μονοπάτια στον Αϊ Θανάση αποτελούν ιδανικές προπονητικές διαδρομές (οχι για τελείως αρχάριους όμως) τα βράχια όμως γλιστράνε αρκετά καθώς και σημεία που έχουν λάσπη… ειδικά κοκκινόχωμα (από Αι Θανάση για Πρ. Ηλία τα πρώτα 100 μέτρα θέλουν πολύ προσοχή….. καθώς και το ξεκίνημα από Μαυριώτισσα προς Αϊ Θανάση και τα τελευταία 50μ, πριν το τοίχος ).

Περισσότερα...