corner
Δραστηριοτητες

Snowboard

SnowboardΤο Snowboarding είναι ένα σπορ που αόριστα περιγράφεται σαν “surfing” στο χιόνι και τοποθετείτε κοντά στο 1960, όπου ήταν ένα πιο ακατέργαστο σπορ, με στοιχειώδες εξοπλισμό. Το «Snowboarding» είναι ένα κυρίως «νεανικό» σπορ, με ιστορία 40 χρόνων! Τα πρώτα «snowboard» ήταν φτιαγμένα από κόντρα-πλακέ, από τον Tom Sims, το 1963. Ο Tom Sims έφτιαξε ένα snowboard για το τεχνικό σχολείο στο οποίο εργαζόταν. Ο Tom, ονόμασε το πρώτο snowboard, «ski board» . Αργότερα, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία snowboard, που είχε μεγάλο αντίκτυπο, στον κόσμο του snowboarding, τα πρώτα χρόνια (Sims Snowboards) .

Ο επόμενος που ασχολήθηκε ήταν ο Sherman Poppen, ο οποίος έφτιαξε το δικό του snowboard, το 1965 και το ονόμασε snurfer. Βασικά η γυναίκα του το ονόμασε έτσι. Ο Sherman, αυτό που έκανε ήταν απλώς να κολλήσει και να σφίξει με βίδες, δύο σκι. Έφτιαξε και κάποια υποστήριξη για τα πόδια και έβαλλε και ένα σκοινί, απ’ όπου και πιανόσουν. Ο Sherman έδωσε το snurfer, στην κόρη του, η οποία το δοκίμασε σε έναν λόφο. Σύντομα όλοι στη γειτονιά του, ήθελαν να το αποκτήσουν! Το Snurfer, έκανε θραύση στην αγορά, καθώς ήταν φθηνό και απλό και πουλιόταν ακόμα και στα supermarkets. Όμως ήταν μόδα που πέρασε γρήγορα… Το Surfing, αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του snowboard. Το Snowboarding έχει τις ρίζες του στο surfing και οι snowboarders ήθελαν να αποκτήσουν το ίδιο συναίσθημα, που έχουν αυτοί στα κύματα, να έχουν και αυτοί στο χιόνι. Έτσι το σχήμα και το σχέδιο του snowboard, ήταν επηρεασμένο από τις ιστιοσανίδες.

SnowboardΗ λίστα των πρωτοπόρων του snowboard, που αρχικά εμπνεύστηκαν από τις ιστιοσανίδες, είναι αρκετά μεγάλη. Ήδη αναφέραμε τον Sherman Poppens (εφευρέτης της Snurfer), μετά ήρθε ο Dimitrije Milovich (Winterstick Snowboards), όπως και οι: Bob Webber (Yellow Banana), Jake Burton Carpenter (Burton Snowboard), Brandon Bridwell, Tom Sims (Sims Snowboards), Mike Olson (Gnu Snowboards), Donavin Carlberg, Chuck Barfoot (Barfoot Snowboards), Chris Sanders (Avalanche Snowboards), Steve Derrah (Flite Snowboards) και πολλοί άλλοι. Ο καθένας τους ξεχωριστά, ανέπτυξε διαφορετικά πειραματικά snowboards, παίζοντας με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, όπως και ιδέες. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ήταν η σανίδα του Bob Webbers το 1972, που αργότερα έδωσε στον Jake Burton Carpenter, το 1990. Ο ιδρυτής των Burton Snowboards, Jake Burton, ξεκίνησε να φτιάχνει snowboard από fibre glass, το 1979. Επίσης πρόσθεσε τις δέστρες, για καλύτερο έλεγχο. Όμως η πραγματική υπέρβαση ήρθε από τον Dimitrije Milovich, έναν surfer. Ο Dimitrije είχε την ιδέα να γλιστράει πάνω σε δίσκους καφετέριας στη Νέα Υόρκη. Τότε εξέλιξε την ιδέα του και άρχισε να εξελίσσει τα σχέδια του snowboard, από το 1972 και ξεκίνησε μία εταιρεία με το όνομα Winterstick. Η εταιρεία αυτή στηριζόταν στο σχέδιο και την αίσθηση μιας ιστιοσανίδας, όμως έκανε την ίδια δουλειά με τα σκι. Εταιρείες σαν τη Winterstick (στη Utah) και η Flite Snowboards (στο Newport, RI) ξεκίνησαν την παραγωγή σανίδων από μικρά γκαράζ. Αυτό κράτησε τουλάχιστον 4 χρόνια, προτού άλλες εταιρείες snowboard εμφανιστούν. Τα snowboards, που κατασκευάζονταν μέχρι τότε, έμοιαζαν με ένα 7-πλάσιο σε μέγεθος skateboard. Η Flite, σύστησε το νέο- μοντέρνο snowboard, που παρείχε δύναμη, ελαφρότητα και αντοχή. Την ίδια εξέλιξη είχαν και οι δέστρες. Στήριγμα, προστέθηκε πίσω από τη δέστρα για καλύτερο έλεγχο του snowboard, σε σκληρό και συμπιεσμένο χιόνι.

Η επόμενη μεγάλη υπέρβαση, έγινε το 1980, όταν προσθέθηκε ατσάλι στις άκρες του snowboard. Αυτό ήταν ένα μεγάλο άλμα από το surfing, σε πούδρα στο αληθινό snowboard. Επέτρεπε στα snowboards να χρησιμοποιούνται σε πλαγιές και σύντομα το snowboarding, ήταν έτοιμο να απαγορευθεί από τα χιονοδρομικά! Πράγματι, τα πρώτα χρόνια του snowboarding, οι snowboarders είχαν πολλά προβλήματα με τις βιομηχανίες σκι, τα χιονοδρομικά και τους σκιέρ, γενικότερα. Το Snowboarding, θεωρούσαν ότι ήταν μόδα που θα περάσει, ή ανοησία των σκιέρ και έτσι δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά. Η κοινή γνώμη εξέφρασε τα παρακάτω:

No Snowboarding AllowedΟι Snowboarders:

  • Κάθονται στα οπίσθιά τους όλη την ώρα
  • "Φτιάχνονται"
  • Δεν μπορούν καν να σταματήσουν πάνω στο snowboard
  • Χαλούν τη πλαγιά
  • Πέφτουν πάνω σε άλλους ανθρώπους
  • Έχουν κρυμμένα όπλα, στα φαρδιά τους ρούχα
  • Δε διασκεδάζουν καθόλου, απλά κάνουν snowboard για να εκνευρίσουν τους γονείς τους, κ.ά.

Αυτές ήταν οι συνήθεις παρατηρήσεις. Ακόμα και εκείνη την περίοδο οι σκιέρ αισθάνονταν απειλούμενοι από το καινούριο σπορ, που φαινόταν να είναι πιο διασκεδαστικό από το σκι. Αρχικά, πολλά χιονοδρομικά δεν επέτρεπαν τα snowboards στις πίστες τους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν, μερικά χιονοδρομικά που δεν επιτρέπουν το snowboarding.

SnowboardΠαρόλα αυτά, όταν το 1998, έκανε την εμφάνισή του στους Χειμερινούς, Ολυμπιακούς αγώνες, στη Ιαπωνία, έγινε ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα σπορ στις ΗΠΑ. Το Snowboarding, τώρα πια μετράει περίπου 7.000.000 συμμετέχοντες, στις ΗΠΑ και πολλοί σκιέρ, δοκιμάζουν πλέον αυτό το όχι πια ακατέργαστο και extreme σπορ.

Μετά το ντεμπούτο του το 1998, στους Χειμερινούς, Ολυμπιακούς αγώνες, έκανε την επανεμφάνισή του και στους Ολυμπιακούς του 2002, αλλά και του 2006. Το άθλημα αναπτύσσεται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς. Σαν επαγγελματικό άθλημα, το snowboarding, ελέγχεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Snowboarding (ISF).

Το Snowboarding, όπως και το σκι, είναι ένα χειμερινό άθλημα, το οποίο δεν μπορείς να κάνεις αν δεν υπάρχει χιόνι! Στις ΗΠΑ , υπάρχουν χιονοδρομικά, αποκλειστικά για snowboard, με πλαγιές, με απάτητο χιόνι. Χρειάζεται λιγότερος εξοπλισμός από ότι για το σκι, με τη σανίδα να είναι το απαραίτητο κομμάτι για το άθλημα! Η Burton είναι η πιο γνωστή εταιρεία σανίδων, που ξεκίνησε από τον Jake Burton, ξυλουργό στο επάγγελμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

SnowboardΤα στυλ του Snowboarding περιλαμβάνουν τα freeride και freestyle, τα οποία περιγράφουν τα πιο δημοφιλή στυλ, του αθλήματος και περιλαμβάνουν πηδήματα, στροφές και άλλα κόλπα, καθώς και το γνωστό σε όλους πια halfpipe. Το Freestyle snowboarding, επιτρέπει στους snowboarders, να δείξουν τις δυνατότητές τους, ιδιαίτερα στο halfpipe. Το Freeride είναι το πιο γενικό στυλ του snowboarding και περιλαμβάνει την απλή διάσχιση της πλαγιάς, μιας πίστας ή απάτητα μέρη, γύρω από τις πίστες. Πολλά χιονοδρομικά, έχουν freestyle πάρκα, καθώς και freeride πλαγιές, για τους προχωρημένους snowboarders. Καθώς το snowboarding, έχει την εικόνα ενός «αλήτικου» , νεανικού, αρσενικού, αθλήματος, το σπορ φαίνεται να έχει απήχηση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες! Η λίστα των «πρωτάρηδων» συνεχώς αυξάνεται, κάτι πολύ ενθαρρυντικό, για την εξέλιξη του αθλήματος.

Αθλήματα όπως είναι το snowboarding, το skateboarding, το surfing δεν είναι πια κατακριτέα από την κοινωνία. Είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντως και πολλοί το βρίσκουν δύσκολο να το δεχθούν αυτό. Όμως υπάρχει κάτι στο snowboarding, που κανένας δεν μπορεί να στο στερήσει…Όταν δέσεις τις μπότες σου στις δέστρες και βρίσκεσαι στην κορυφή της λεγόμενης «πούδρας» (απάτητο χιόνι) , τίποτα άλλο δεν μετράει!!!

Snowboard

Τελευταια Νεα
Snowboard